Radio Veronica Flight-in show aan boord van KLM 747 in 1973

Verhalen, herinneringen, (bijzondere) gebeurtenissen, anekdotes etc.
Plaats reactie
TheFlyingDutchman
Site Admin
Berichten: 292
Lid geworden op: 02-03-2008 14:56

Radio Veronica Flight-in show aan boord van KLM 747 in 1973

Bericht door TheFlyingDutchman » 22-06-2010 20:28

Beste lezers,

Via een oud collega van mij werd ik attent gemaakt op een heel leuk stukje “gecombineerde geschiedenis” van Radio Veronica en de KLM uit 1973, toen Radio Veronica nog een zeezender was.

De Stichting Norderney stelt zich tot doel het culturele en historische erfgoed van Radio Veronica uit de periode 1959 - 1974 te conserveren en te beheren.

Met hun toestemming (waarvoor hartelijk dank) plaats ik onderstaand materiaal wat uiteraard ook op hun website is te lezen en te zien. http://www.norderney.nl/historie_1973_50.html#

(Alle foto’s zijn gemaakt door Hans Becker. Op zijn website zijn nog meer foto’s te zien van de gebeurtenissen aan boord - http://www.hansbecker.nl/expositie.htm)


Nadat er in de Telegraaf van 28 juni al een vooraankondiging had gestaan over een drive-in show in november aan boord van een vliegtuig, kwamen er enthousiaste reacties binnen.

Afbeelding

Dus werd er in de week van 7-16 november de eerste zogeheten “flight-in show” gehouden.
Een soort drive-in show maar dan in een vliegtuig. In dit geval een Boeing 747 van KLM.

Afbeelding

Het was natuurlijk een merkwaardige gebeurtenis, spullen van een drive-in show in een vliegtuig laden, de oceaan over vliegen naar New York, daar een paar dagen verblijven en dan weer terug!
Pianist Jaap Dekker speelde hoog boven de Atlantische oceaan de boogie-woogie.
En dat moment is vereeuwigd op deze foto, met Karel van der Woerd:

Afbeelding

Afbeelding

Het hele Veronica-team en apparatuur bevonden zich tijdens deze vlucht in de toenmalige
Royal Class Lounge op het Upperdeck van de Boeing 747.

Afbeelding

Verder bezocht men opnamen voor tv show’s. Totaal gingen er zo’n 400 mensen mee.

Het moest natuurlijk heel zorgvuldig gebeuren want het vliegtuig moest natuurlijk wel blijven vliegen. De stroomvoorziening moest veilig geregeld worden.
Kortom, geen eenvoudige klus voor de technici van de KLM en van Veronica, Ad Bouman en Karel van der Woerd:

Afbeelding

Interview met Captain Ravenhill tijdens de vlucht:

Afbeelding

Hier nog wat fragmenten uit de pers:

Afbeelding

Afbeelding


Ook op de website van “Veronica Story” een uitgebreid verslag van deze bijzondere vlucht:

Op 13 kilometer hoogte in zo’n zeven uur swingend de Atlantische Oceaan over naar New York. “Dat wordt uiterst fascinerend”, zegt Rob Out. Samen met de KLM verzorgt Radio Veronica in november 1973 voor een absolute wereldprimeur: een flight-in show aan boord van een KLM Boeing 747-B.

Het is het jaar 1973. Radio Veronica is een speelbal van de politieke golven. Het einde van Radio Veronica lijkt dan toch echt te komen. Bram Bom heeft echter hele andere ideeën. De Veronica Drive-In Show is een leuk succes maar waarom zou dat niet kunnen in een vliegtuig! Maar bij wie moet je voor zoiets zijn? Bij Rob Out om te beginnen. Hij zegt Bram toe te helpen met reclames op radio Veronica maar wil in ruil wel een aantal kaarten hebben om weg te geven aan de luisteraars. Daarnaast moet ook “even” een leuke tour worden georganiseerd voor de deelnemers die mee vliegen, voor de rest ligt de organisatie in handen van Bram.

Bom is niet voor één gat te vangen en heeft al verschillende gigantische projecten op zijn naam staan. Bom heeft een druk leven. Zoals een ander pendelt tussen Capelle aan de Ijssel en Rotterdam doet hij dat destijds tussen Amerika en Nederland. In Nederland heeft hij een pied a terre in Rotterdam en in Amerika te Hollywood. Bom heeft dan al vooral naam gemaakt als mede-organisator van het festival op het Engelse eiland Wight. Samen met de Nederlandse Spoorwegen organiseerde hij kant en klare reizen naar het eiland. Bram gaat voor de Flight-in show op zoek naar meer partners en vind deze in het reusbureau de Magneet, de KLM en een grote krant. De reis gaat 985 gulden kosten (inclusief reis, hotel met ontbijt en allerlei trips in New York).

De reis zal negen swingende dagen lang duren en speelt zich af tegen een van de meest fascinerende, stedelijke decors die bestaan: de bruisende, overrompelende wereld van New York. In het hartje van Manhattan ligt het majestueuze Royal Manhattan Hotel, het reusachtige gebouw waarin Veronica en ’t befaamde Amerikaanse radiostation CBS de drive-in show gaan presenteren en waar de deelnemers zullen logeren.

De onverbiddelijke hits en de overbekende “gouwe ouwe” zullen tijdens de KL-538 vlucht onophoudelijk uit de luidsprekers van de Jumbo schallen. Het heeft nog even wat technische voeten in de aarde gehad, maar alle draaitafels, recorders en microfoons kunnen zonder problemen tijdens de vlucht op de eigen stroomvoorziening van de KLM boeing worden aangesloten.

Bram Bom: “Het wordt een uniek evenement. Allereerst die flight-in-show aan boord van de Jumbo. Iedereen zal echter wel op zijn plaats moeten blijven zitten omdat anders het toestel uit balans raakt wanneer zo’n 350 mensen plots naar de lounge willen oprukken.

Alice de honderdste flight-in deelneemster: “Ik wilde uit mezelf al dit jaar Amerika bezoeken. Toen ik plotseling over de radio hoorde van de Veronica Flight-in Show, wist ik meteen: dat is het. Ten slotte is het geweldig om op die manier de kans te krijgen New York te zien. De kosten vallen trouwens ook reuze mee”. Dat Alice de honderdste deelneemster is, levert haar een extra-voordeeltje op. In Club Veronica op de Pier van Scheveningen wordt zij danig in het zonnetje gezet.

Met de huldiging van afgelopen vrijdag nog vers in het geheugen, mochten gisteren de vier meisjes, die zich tegelijk lieten inschrijven als tweehonderdvijftigste deelneemster aan de Veronica Flight in Show als extra prijs posters uitzoeken ter waarde van 150 gulden, aangeboden door de RN Bookshop, Lijnbaan en Printposter in Gouda.

Vanuit het pluche in de K.L.M.-Jumbo een snelle krabbel. De Veronica-flight-in heeft enkele minuten geleden een aanvang genomen. Een paar honderd mensen knabbelen, babbelen, kortom genieten van deze unieke vlucht. Alles krioelt hier door elkaar heen en hoewel New York nog steeds niet in zicht is hebben we het eerste hoogtepunt al bemerkt.

Tom Collins praat boven mijn hoofd de show aan elkaar. Tineke wordt aangevallen door allerlei fans die haar met verzoekjes en vragen belasten. Organisator Bram Bom loopt met het zweet op zijn voorhoofd, maar het resultaat is tot nu toe zeer bevredigend. Aanvankelijk leek het daar niet op; De vlucht startte met veel technische moeilijkheden. De technici Karel van der Woerd en Ad Bouman hebben zich wezenloos gesleuteld en gesoldeerd om na een uur intensieve arbeid toch geluid uit de microfoon te krijgen. De moeilijkheid was de aansluiting van de ongelooflijke hoeveelheid apparatuur op het distributie-net van onze vriend de Jumbo. Het lukte toch, maar wat verwacht je anders als Karel en Ad zich persoonlijk voor de goede zaak inzetten. Het enige beroerde is dat er geen typemachine aan boord is en ik alles moet opschrijven.

De Jumbo ondervindt op het ogenblik meer dan normale tegenwind. “Alsof ie uit de rails loopt”, roept Berry Zand-Scholten en dat maakt het schrijven er niet gemakkelijker op. Bovendien zijn we omgeven door wolken- en alcoholvelden. Als we straks in de oceaan storten is waarschijnlijk niemand in staat om zichzelf naar behoren te redden, ondanks de charmante instructies van de talloze stewardessen. Thans speelt Jaap Dekkei zijn Boogie-Woogie-deuntjes De zenuwen gieren door zijn keel, want hem staat slechts een electrisch pianootje ter beschikking. Toch brengt hij het er uitstekend af. De passagiers doen zich te goed aan de warme hap en Jaap pingelt het groen-groen knollen-knollenland bijeen. Hij mag een hoop praatjes hebben, maar hij speelt te gek.

Laat ik het bruidspaar Anja en Joop Terlouw-Hoppenbrouwer niet vergeten. Ze trouwen die ochtend in het stadhuis van Rijswijk om daarna onmiddellijk naar schiphol te rijden. In bruidsjapon arriveert Anja op de luchthaven. Echtgenoot Joop in blauw fluweel en gewapend met camera.

De captain (Dhr. A.W. Ravenhill) las elk uur het Veronicanieuws voor. De KL 538 landde op Kennedy Airport en vandaar ging de hele Veronica Club onder politiebegeleiding naar hartje New York. Daar bezochten we popconcerten van o.m. Focus (Thijs van Leer) en de Dooby Brothers. Het Veronica Feest in de lucht en hartje Manhattan duurde precies een week en haalde alle Nederlandse kranten en sommige Amerikaanse popzenders. Popjournalisten schreven er mooie artikelen over. Onder hen was ook Peter ‘d-Hamecourt van de Haagse Courant (hij is nu correspondent voor de NOS in Rusland) en bekende journalisten van De Telegraaf en AD.

“Volgen mij een van de mooiste (helaas verzwegen) hoogtepunten uit de Veronica geschiedenis” aldus Bram Bom. Rest de vraag: Hoe zou het zijn met de andere passagiers van vlucht KL-538?

Mochten er lezers zijn die aan boord waren van deze vlucht als passagier of bemanningslid dan ben ik zeer benieuwd naar hun herinneringen!


En....38 jaar later zou de geschiedenis zich herhalen:

Een speciale "Dance Party" vlucht naar Miami:

http://klmhistorie.forum2go.nl/klm-fly2 ... -t270.html

Plaats reactie